Kā mainīt situāciju, lai pēc gardām vakariņām neizmestu ēdienu, jo tā bijis pārāk daudz? Ziemassvētku maltītes tradicionāli ir bagātīgi svētki, kad ēdiena baudīšana ir viena no galvenajām prioritātēm.
Svētku mielasts var nest arī problēmas, viena no lielākājām ir pārtikas atkritumi. Tikai Eiropā vien ik gadu rodas aptuveni 88 miljoni tonnu pārtikas atkritumu. ES vairāk nekā puse no kopējā pārtikas atkritumu apjoma “rodas” tieši mājsaimniecībās.
Kā nodrošināt, lai svētku laikā, kas bieži vien saistās ar lieliem iegādātās pārtikas daudzumiem, samazinātu atkritumu apjomu?
Pjērs Kondamins organizācijā Zero Waste Europe ir atbildīgs par atkritumu politiku: “Labākais veids, kā izvairīties no ēdiena izmešanas, ir mainīt domāšanas veidu.”
“Pirmais padoms ir gatavot, precīzi aprēķinot, cik daudz pārtikas būs nepieciešams, un attiecīgi pielāgojot receptes.”
P. Kondamins uzskata, ka Ziemassvētki ir lielisks laiks solidaritātei, piemēram, iespējams meklēt pārtikas dalīšanās platformas tiešsaistē vai arī nodot pārtikas pārpalikumus tiem, kam tā ir nepieciešama.
“Runa nav tikai par individuālām lietām, runa ir par to, ko ikviens var darīt kopienas labā.”